Меню
Головна Блог Історія хрещення

Наші новини

Популярні товари

Історія хрещення

19.01.2017

Хрещення Господнє


Слово «хрещення» — слов'янський еквівалент грецького βάπτισμα («занурення")»).

У Святому Письмі воно вперше зустрічається в зв'язку з ім'ям Іоанна Хрестителя.
Іудеї, що приходили до нього, занурювалися в води річки Йордан на знак того, що відмовляються від здійснення зла, змивають з себе, «топлять» бруд гріха, щоб в чистоті душі зустріти Месію, прихід якого проповідував Іоанн.


Хрещення водою

    Вода - символ очищення, символ життя, але одночасно - і смерті: в пучині вод таїться погибель. Обряд занурення в води озер і джерел - священний акт долучення до чергування життя і смерті, до постійного оновлення природи. Але в релігії Божого одкровення все священнодійства стають прямим знаряддям Бога, за допомогою якого Він дає свою благодать і розкриває сенс своєї дії в світі, одночасно здійснюючи цю дію. «Хрещення покаяння», яке здійснював Іоанн Предтеча, розкриває сенс дії Бога як знищення зла і гріха, порятунок людини від них; являє вимоги Бога до людей: розлучитися зі своїми гріхами, покаятися в них і тим самим приготуватися до зустрічі Спасителя, обіцяного Богом. У «хрещенні покаяння» здійснювався і цілющий вплив Божий на заражені гріхом людські душі.

    Приймаючи хрещення в ім'я Христа, людина не просто «змиває» з себе гріхи. Занурюючись у воду, вона вмирає для гріха - вмирає з Христом, щоб воскреснути з Ним для вічного життя. Продовжуючи грішити після хрещення, людина тим самим відмовляється від благодаті.

Хрещення в православ'ї

   У православній церкві хрещення відбувається над людиною в будь-якому віці, починаючи з новонароджених немовлят. Над немовлятами хрещення в Православній Церкві вчиняється по вірі батьків і хрещених батьків - хрещених батьків і матерів. Вони несуть відповідальність за християнське виховання дітей, ручаються за віру охрещеного і зобов'язані розділити працю батьків щодо їх виховання. У Православ'ї хресні батько і мати не повинні перебувати у шлюбі між собою.

Хрещення дітей

Хрещення немовляти

У давнину хрестити намагалися тільки тих, хто приймав хрещення свідомо, тому хрещення дітей було рідкістю і викликало серйозні суперечки. Деякі вважали, що діти безгрішні, і в разі їх смерті, вони і без хрещення потраплять в рай (Христос сказав: «Таких (дітей) є Царство Небесне». Багато, навіть повірили, відтягували своє хрещення, мало не до смертного одра, розраховуючи подовше пожити в насолодах і гріхах, а потім очиститися хрещенням від всіх гріхів і померти майже безгрішним. Навіть святитель Григорій Богослов хрестився тільки в 30-річному віці. Тому Церква стала боротися з цим лукавим звичаєм, і стала вимагати хрещення немовлят вже в 8- й день від народження (як було заведено і з старозавітним обрізанням), а в разі загрози здоров'ю та життю дитини, навіть раніше. У цьому випадку несвідома ще дитина хреститься по вірі батьків (від яких він ще знаходиться в майже повній духовної залежності) і хрещених батьків, і якщо хрещене немовля принесли в храм причащати, то постити і вичитувати молитви до причастя (хоча б частково) за немовля повинні його батьки (якщо слабка мати грудної дитини не може, тоді пост повинен тримати хоча б батько немовляти, що причащається) або хресні, навіть якщо самі вони в цей день не причащаються.

    Хрещення малюка

До 40-го дня навіть для православної породіллі (як тієї, що ще не очистилася) небажано входити в храм, тому, якщо хрестять 8-денного, то його мати стоїть, звичайно, в притворі, а дитина на руках у хрещених (в крайніх випадках, на руках у його батька). До занурення, хлопчика тримає хрещена, після занурення священик передає немовля, що хреститься, хрещеному, а якщо хрестять дівчинку, то її спочатку тримає хрещений, а після занурення - хрещена. При вцерковленні хлопчиків заносять у вівтар через південні пономарскі двері, кланяються з ним престолу проносять через горішнє місце і виносять вже через північні ворота, а дівчаток в вівтар не вносять (священнослужителями можуть стати особи тільки чоловічої статі). І хлопчики і дівчатка прикладаються до ікон Спасителя і Божої Матері на іконостасі і покладаються на амвоні. Батько зобов'язаний перед амвоном і священиком зробити 3 земні поклони і взяти на руки своє чадо.

Після занурення в купіль, дитину загортають в білий махровий рушник - це крижма. Далі, на свій розсуд, священик може піднести дитину до вівтаря або просто надіти хрестик і віддати хрещеним батькам, а вони вже витруть і одягнуть сорочку.

    До 7-річного віку згоду на хрещення немовляти потрібно тільки від її батьків, які повністю відповідають за скоєні гріхи дитини (повинні каятися в них). До 14-річного віку на хрещення потрібна згода як батьків, так і самого хлопця чи дівчини. Для тих, хто старше 14-ти років, дозвіл на Водохреще від батьків вже не потрібен.

Хрещення дорослого

    В даний час підліток або доросла людина, що бажає прийняти хрещення в Православній Церкві, повинен, щонайменше, прочитати Новий Завіт, православний Катехізис (виклад основ православної віри і вчення Церкви), щиро прийняти Cпacителя і Його вчення, постаратися обдумати своє попереднє життя, побачити скоєне їм зло і покаятися в ньому, щоб «вода не залишилася водою» і благодать, що дарується в таїнстві, не була витрачена даремно, але помножена. У хрещенні дітей, як правило, беруть участь хрещений батько і хрещена мати (хресні батьки, або просто хресні). Згідно з традицією вони не повинні бути чоловіком і дружиною. Після хрещення хресні між собою і батьками дитини називаються куми.

Поділіться нашою статтею в соц. мережах

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар


Товар додано в корзину
Оформити замовлення Продовжити покупки